0800331469

Як формується курс Нацбанку?

Курс Нацбанку, або ж офіційний курс, формується щодня в кінці робочого дня. Як правило, він розраховується після закінчення торгів на міжбанківському валютному ринку. Саме він є головним орієнтиром для інших державних та комерційних банків, обмінних пунктів та інших фінансових організацій, які займаються обміном валют. Сьогодні Нацбанк розраховує і публікує по буднях курси по 35 валютам, серед них представлені як популярні долар, євро, російський рубль, так і більш рідкісні валюти - ларі, іранський ріал, бат Таїланду та ін.

Що стосується курсу гривні, то в Україні він плаваючий, тобто НБУ не може його жорстко контролювати. Ціна гривні формується виходячи з попиту та пропозиції на міжбанківському ринку. Якщо результати торгів не влаштовують НБУ, то він застосовує інтервенції, щоб уникнути різкого стрибка курсу.

Особливості формування курсів Нацбанку

Нацбанк України

НБУ розраховує курс до долара і інших валют наступним чином:

  1. Нацбанк стежить за операціями на міжбанківському валютному ринку.
  2. До 12.00 він розраховує і публікує середній курс на сайті регулятора.
  3. При створенні офіційного курсу враховуються виконані заявки в діапазоні стандартного відхилення.
  4. До 16.00 визначається середнє значення по операціях і на сайті НБУ публікується офіційний курс валют на завтра.

Для інших грошових одиниць курс визначається після котирувань тієї чи іншої валюти до долара за даними Блумберг. Згідно з українським законодавством, місцеві банки і обмінні пункти можуть змінювати свій курс протягом дня.

Навіщо потрібен курс НБУ?

Пересічних українців не завжди влаштовує офіційний курс Нацбанку, однак він необхідний для ряду операцій:

  • ведення бухобліку резидентами і нерезидентами;
  • валютні операції з Казначейством України;
  • укладення договорів в іноземній валюті;
  • ведення статистики щомісячного балансу НБУ;
  • інші випадки, передбачені законодавством.

Для державних і комерційних банків курс НБУ не є обов'язковим при валютообмінних операціях, однак є основним орієнтиром. На фінальну вартість курсу валют впливає цільова маржа - бажаний заробіток. Як правило, в неробочий час або у свята та цифра може бути вище, особливо, якщо обмінний пункт знаходиться в аеропорту, вокзалі, туристичних місцях. У багатьох українських містах вигідні курси валют пропонує компанія Кіт Груп.