• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Що таке пасивний дохід?

Пасивний дохід

Коли ви працюєте і отримуєте за це зарплату, це називається активний дохід. Якщо ж раптом ви втратите роботу через скорочення, хворобу, звільнення та інші фактори, то цей дохід у вас пропаде. Своєрідну подушку безпеки здатний забезпечити пасивний дохід, який надходить своєму вкладнику, незалежно від його віку, здоров'я та працездатності.

До планування пасивного доходу варто ретельно підготуватися, оскільки він створюється протягом тривалого періоду. Спершу варто визначитися, коли саме вам потрібні будуть додаткові фінанси – через 5,10, 20 років. Також варто визначитися, з якою частотою та в якому розмірі ви хочете отримувати виплати. Усі терміни та суми мають бути реалістичними, це допоможе розрахувати оптимальну стратегію та підібрати відповідні інструменти.

Джерела пасивного доходу

Отримувати пасивний прибуток можна з різних джерел:

  1. Банківські депозити Це найпростіший та універсальний метод отримати прибуток у перспективі. Якщо раніше ви не вкладали в інвестиції і не хочете ризикувати, можете почати з банківського вкладу. Єдиним мінусом такого джерела є низька відсоткова ставка, тому для отримання значної суми доведеться вкласти велику суму на старті.
  2. Інвестиції у цінні папери, облігації, акції. Торгувати на біржі можуть як досвідчені користувачі, і новачки. Навіть із мінімальної суми можна робити вклади на довгострокову перспективу.
  3. Нерухомість. Здача квартири чи будинку в оренду - додаткове джерело доходу, особливо у великих містах, де вартість квадратних метрів знаходиться на високому рівні. На відміну від цінних паперів нерухомість не може знецінитися до нуля — лише у разі якихось глобальних катаклізмів.
  4. Краудфандінг. Не кожен може створити та розвивати свій бізнес, а от спонсорувати чужі проекти та заробляти на цьому – гарний варіант. За допомогою краудфандингу можна інвестувати у стартапи та перспективні компанії, головне – вивчити доступні пропозиції.
  5. Створення інтелектуальної власності. Такі проекти стрімко набирають обертів у Європі США та Азії. Ви також можете написати хіт, випустити книгу, зняти блокбастер чи зробити науковий патент.

Краще не вкладати усі заощадження в один проект. Краще розглянути кілька варіантів пасивного доходу, навіть якщо один проект згорить, прибуток із інших джерел покриє збитки. Це не всі джерела прибутку, які можуть використати українці. Можна додатково проконсультуватися у фінансового експерта, щоб детальніше вивчити ринок та знайти альтернативні варіанти для пасивних інвестицій.