0800331469

Що таке чарджбек та як ним скористатися?

Усі ми з вами живемо у сучасному світі. Не виходячи з дому можна здійснити будь-яку покупку – просто здійснивши її в інтернеті, проте з кожним роком кількість інтернет-шахраїв також збільшується. Іноді трапляються неприємні ситуації: вам сподобався товар, перевели за нього гроші, а покупка так і не відбулася. Гроші у вас із банківської картки зняли, а товар так і не прийшов, або з вашої картки списали більшу суму, ніж потрібно. У таких випадках ви можете скористатися чарджбеком та повернути гроші на свій банківський рахунок.

Особливості чарджбеку

Чарджбек – це скасування платежу та повернення грошей на банківську картку в тому випадку, якщо покупець не отримав очікуваної продукції, вона вам не сподобалася або вас просто обдурили. Щоб отримати свої кошти назад, потрібно довести свою правоту: ви повинні подати заяву, використовувати фото, відео, листування, аудіозаписи тощо.

Чарджбек зазвичай проводиться у певних випадках і безпосередньо залежить від того, який банк вам видав картку:

  1. За законодавством після переказу грошей із банківської картки має пройти не більше 540 днів.
  2. Гроші переводилися лише з картки, якщо ви оплачували іншими способами, чарджбек провести неможливо.
  3. Вам надали не той товар, який ви замовили.
  4. Ви отримали зіпсований чи неякісний товар.
  5. З вашого банківського рахунку списали суму, яка набагато більша за реальну.
  6. Ви не купували, а гроші з банківської картки зняли.
  7. Ваш підпис на карті та на чеку відрізняються.
  8. Гроші з картки списали кілька разів поспіль.
  9. Продавець зняв із вас гроші помилково.

Для проведення чарджбеку встановлюються термін у 30-60 днів. Власник карти, який постраждав від шахраїв, має надати докази, а рішення повернути чи не повернути гроші прийматиме банк.

Кому відмовлять у відшкодуванні коштів?

Спочатку ви можете спробувати самостійно повернути свої гроші, але якщо у вас не вийде, ви можете звернутися до банку, також ви можете подати скаргу до Національного банку України або Міжнародних платіжних систем. У деяких випадках банки можуть вам відмовити та не повернути гроші на картку:

  • ви пізно склали заяву та звернулися до банку;
  • ви порушили правила безпеки платежів;
  • надто мало підстав для повернення;
  • ваш банк не проводить процедуру чарджбека.

Чарджбек проводиться за будь-якими банківськими картками, основна вимога – підтримка картками Visa або MasterCard. Ризик отримати відмову в отриманні грошей є дуже високим, головне, щоб ви вчасно звернулися і докладно вказали причини повернення.

Щоб ви не потрапили у неприємну ситуацію та не потрапили на гачок шахраїв, ніколи нікому не розголошуйте номер картки, купуйте товар у перевірених продавців. Бувають ситуації, коли гроші вам не поверне навіть суд, наприклад: якщо ви купили товари, які не підлягають обміну та поверненню. Іноді процедура повернення грошей затягується і триває півтора роки, за цей час перевіряють ще раз всі дані, щоб виключити шахрайство.