0800331469

Обмін валют в Україні

Багато українців вважають за краще робити заощадження і зберігати свої вклади в іноземній валюті, а не в гривні. Найчастіше для цих цілей використовують долари і євро, рідше - фунти стерлінгів, швейцарські франки і китайські юані. Це відбувається через те, що гривня хоч і визнана національною валютою, однак за всі роки свого існування вона практично ніколи не займала міцних позицій. Як вигідніше і безпечніше можна обміняти гроші? На що звернути увагу при виборі банку або обмінного пункту? В якій валюті робити заощадження? Розглянемо далі.

Класифікації валют

Обмінка Хмельницький

У кожній країні діють свої правила і закони стосовно валютного сегмента. Основним регулятором валютних котирувань в Україні виступає НБУ, який щодня оновлює курс валют після проведення міжнародних торгів. Сьогодні в Україні вся валюта ділиться на 3 категорії:

  • тверда валюта. Її можна без проблем обміняти, з її допомогою можна оплатити міжнародні торги, зробити інвестування тощо. Купується вона на основних валютних ринках;
  • м'яка валюта. Така валюта знаходиться у вільному обміні, однак нею не часто користуються для міжнародних платежів і її не можна купити на основних валютних ринках;
  • неконвертована валюта. Як правило, сюди відносяться екзотичні валюти, які не мають цінності в світовій економіці.

Куди можна звернутися за обміном валют?

Щоб купити або продати долари, фунти, євро, юані і іншу валюту, можна звернутися в банки або обмінні пункти, що працюють за ліцензією НБУ. З 1 липня 2020 роки зробити обмін можна в небанківській фінансовій установі - ломбарді. Також до цього дня великим попитом користується чорний ринок, проте даний варіант - найнебезпечніший.

Вибираючи місце для обміну, враховуйте такі рекомендації:

  1. Порівняйте доступні валютні курси різних закладів по обміну.
  2. Прорахуйте суму, яку ви отримаєте після обміну з урахуванням всіх комісій.
  3. Перерахуйте отримані гроші не відходячи від каси, щоб отримана сума співпадала з розрахунковою, не було пошкоджених або фальшивих купюр.

Купівля валюти онлайн: за чи проти?

З 2020 року Верховна Рада офіційно дозволила проводити обмін валют онлайн. Дану опцію підтримує більшість банків. Через інтернет-банкінг здійснюється списання з рахунку банку грошових коштів в гривні, потім вона вноситься в валюті за курсом банку, на валютний рахунок клієнта. У день можна обміняти валюту за встановленим лімітом до 150 тис. грн. Як правило, до онлайн обміну вдаються в разі, якщо потрібно обміняти долари, євро і валюту з першої групи. Можна також скористатися послугами різних серверів-конвертерів валют, які торгують не тільки реальною, а й віртуальною валютою, однак такі сайти є посередниками і можуть нараховувати певну комісію з кожної грошової операції.