0800331469

Де знайти вигідний курс польського злотого?

Курс польського злотого

В Україні великий попит має обмін не тільки долара або євро, а й польського злотого. Це обумовлено географічним сусідством з Польщею, тісними торговими, політичними та іншими зв'язками. Щорічно тисячі українців відвідують цю країну з метою навчання, роботи, шопінгу або туризму, тому їм важливий курс української гривні до польського злотого.

Незважаючи на те, що Польща увійшла до складу ЄС, вона поки не поспішає відмовлятися від своєї національної валюти. Оплата в міському транспорт, музеях, магазинах та інших місцях здійснюється саме в PLN. Можна використовувати для розрахунків на касах і євро, однак на здачу вам видадуть польські злоті в перерахунку за місцевим курсом. Останні 5 років курс злотого залишається на приблизно однаковій позначці, на нього впливають такі фактори, як:

  • співвідношення PLN до EUR. Якщо раптом трапляється ослаблення економіки Єврозони, то євро буде падати відносно злотого;
  • криза в світовій економіці. Багато валют світу залежать від торгових відносин США і КНР, якщо долар стає нестабільним, то це відбивається і на польському злотом;
  • рівень економіки самої Польщі, показники торгового балансу, ВВП, безробіття та інше;
  • дії Ради грошової політики Польщі (аналог українського НБУ). Він регулює процентну ставку в країні і використовує різні інструменти для ведення грошово-кредитної політики.

Курс гривня-злотий і навпаки буде залежати від експортно-імпортних операцій між Україною і Польщею.

Де можна дізнатися курс злотого і зробити вигідний обмін?

Як уже згадувалося, в Польщі всі розрахунки робляться в національній грошовій одиниці, рідше - в євро, однак такий варіант не вигідний. Самі гривні в Польщі обміняти можна, хоч і проблематично, адже дана валюта може бути недоступною в обмінниках і має занижений курс. Якщо є можливість, то краще купити злоті в Україні перед поїздкою або взяти з собою запас євро/доларів. У різних точках обміну Польщі курс іноземних валют досить плаваючий, тому навіть в сусідніх банках або обмінниках він може відрізнятися.

Місцеві обмінники і банки публікують свої курси в інтернеті, тому можна в будь-який момент порівняти актуальні пропозиції і вибрати кращі з них. В Україні щодня обмінюються сотні тисяч злотих, тому PLN не є екзотичною валютою для українців. Сьогодні зробити обмін валют можна різними методами:

  1. У самій Польщі. Особливістю місцевих банків є те, що не всі вони займаються обміном валют і мають скорочений графік роботи (якщо порівняти з Україною). У зв'язку з цим місцеві жителі і гості звертаються до місцевих обмінників - кантор, вони розміщуються в багатолюдних місцях і готові запропонувати курс, який знаходиться в допустимій межі коливання від офіційного курсу. краще не обмінювати валюту в вихідні або святкові дні. Якщо Ви бажаєте скинути великі суми, то краще дочекатися буднів.
  2. У банках України. Не всі банки працюють з польської валютою, а ті, хто торгують PLN, виставляють не зовсім вигідний курс і беруть свою комісію при обміні. Обмін злотого на гривню, як правило, проводиться нормально, якщо ж обмін йде по крос-курсу, наприклад PLN-USD, то він теж здійснюється через UAH.
  3. В обмінних пунктах. У прикордонних областях України з Польщею без проблем можна обміняти долар. У Хмельницькому та інших обласних центрах України здійснити обмін можна в мережі обмінних пунктів Кіт Груп. Ознайомитися з актуальним курсом можна на сайті компанії.